Opstellingen met paarden

Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 01/07/2016 - 01/07/2017
1:30 pm - 5:00 pm

Location
Manege De Hoekse Gang

Categories


Heb je een ‘dingetje’ dat nu in je leven of werk speelt en wil je daarmee ‘aan het werk’ met de paarden?

Zaterdag 1 juli gaan we familie- en organisatieopstellingen doen met hulp van paarden en mensen-representanten.
Van 13.30 tot 17.00 in Bergambacht, manege de Hoekse Gang.
Vanaf 13.15 uur ben je welkom.
Systemisch begeleider Caroline van Amerongen en ik faciliteren en begeleiden de opstellingen.

Paarden zijn als soort veel ouder dan wij mensen. Als prooidier dienen ze als voedsel en in de loop van de eeuwen hebben ze bijzondere kwaliteiten ontwikkeld om te overleven.
Zo leven ze in een kudde. Hun zintuigen en gevoeligheid zijn goed ontwikkeld en afgestemd op mogelijk gevaar. Het is voor hen van levensbelang dat ze de signalen van de ander goed ‘lezen’. Ze moeten het verschil weten tussen de leeuw die ligt te dromen na een heerlijke maaltijd of de leeuw die doet alsof hij slaapt en ondertussen op jacht is.
Met dit talent helpen ze ons mensen om meer bewust te zijn van onze onbewuste patronen en wat we non verbaal communiceren: paarden reageren direct op ons en of we ‘kloppen’ of niet. Hun reactie op ons geeft ons informatie en inzicht over onszelf.

Wij mensen zijn veel individualistischer: we groeien op en worden een ‘ik’ en zijn vaak beter in denken dan in voelen. Tegelijk horen wij ook bij een ‘kudde’: onze familie. Soms lopen we vast in ons leven, worden we voor keuzes gezet, hebben we ‘last’ van dingen (patronen) die zich regelmatig lijken te herhalen. Zo kan het zijn dat je vaak het gevoel hebt dat je er niet bij hoort, of dat je niet gezien wordt zonder dat we hier een verklaring voor hebben. Soms helpt het dan om te kijken wat er zich op de laag van de familie (of organisatie) afspeelt en zo meer inzicht te krijgen.

Bij wat we opstellingen noemen, wordt gewerkt met representanten. Zo kan in een opstelling als het ware zichtbaar en voelbaar worden gemaakt wat er in onze familie of organisatie “kudde” speelt en wat ieders aandeel daarin is. Vaak zijn we ons niet bewust van deze onderstroom.
Paarden lijken altijd afgestemd te zijn op de onderstroom. Door paarden toe te voegen aan een opstelling helpen ze ons om zonder oordeel te ervaren wat er is.
Met hun gevoeligheid representeren ze soms mensen of dingen uit ons systeem en vaak wijzen ze de weg naar nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Een familie- of organisatie opstelling kan je helpen bij:
een belangrijke keuze of beslissing in je leven of werk
het gevoel dat je nooit aan je eigen dingen toe komt
‘gedoe’ met een kind, familie lid of leidinggevende/collega op je werk
moeite hebben met keuzes maken, veel twijfelen
het gevoel dat je niet gezien of gehoord wordt
beter voor jezelf opkomen
beter op je plek zitten in je werk

Er is ruimte voor drie vraaginbrengers. Dat betekent dat we de tijd en ruimte nemen om speciaal met jouw vraag of thema een opstelling doen. Je betaalt dan € 115,00 inclusief BTW (NB als bedrijf/ZZP’er is het exclusief BTW).
Heb je geen vraag om in te brengen maar wil je wel meedoen, dan ben je van harte welkom als representant. Dan betaal je 30 euro als bijdrage in de kosten voor bak en paarden.

Schrijf je in door een mail te sturen naar ine.ruijfrok@planet.nl

Leave a Reply